Dečije Carstvo, Predškolska ustanova, logotip min

Nekoliko korisnih saveta za pripremu deteta za putovanje

Nekoliko korisnih saveta za pripremu deteta za putovanje

Deca odvajanjem od roditelja kroz rekreativnu nastavu u vrtiću stiču iskusto o životu u kolektivu, razvijaju fleksibilnost u međusobnom odnosima, stvaraju pozitivan stav prema boravku u prirodi, obogaćuju iskustva i znanja, usvajaju dugačiji režim dana, bave se sportskim i pokretnim igrama, društvenim igrama i razvijaju takmičarski duh.

Neophodna je psihološka priprema dece i roditelja za odvajanje na nekoliko dana. Imajte na umu da su deca spremnija za usvajanje novog nego roditelji, vole aktivnosti u prirodi, druženje sa autoritetima a da to nisu roditelji, kao i druženje sa vršnjacima.

  • Deca veruju roditeljima, imitiraju njihove reakcije. Vaša stahovanja postaju i detetova. Zato budite oprezni da dete ne biste zarazili sopstvenom strepnjom zbog odvajanja.
  • Pre odlaska razgovarati sa detetom o higijeni, disciplini, ponašanju.  Poželjno je da deca učestvuju u pakovanju svojih stvari, kako bi bila odgovorna prema njima.
  • Podržite dete u svojoj odluci i istaknite da ste ponosni što će ono biti samostalno.
  • Krize dece tokom boravka su normalne, prolazne i ne ostavljaju posledice na dalji razvoj. Imajte na umu da je plač dece u kolektivu često zarazan – ukoliko jedno dete plače, navodno zbog mame i tate, to će činiti i ostali. Nemojte se previše brinuti oko tzv.kolektivnog plača, jer je to stanje prolazno i brzo se zaboravlja.